Ramai penternak baru yang berminat menternak ayam nie tertanya2 cammana nak buat reban ayam.. biasanya apa yg terlintas difikiran kita adalah reban2 tradisional atau kampung stail yg biasa kita jumpa kat belakang rumah.. biasanya jumlah ayam yg diternak seperti ini tidak melebihi 100 ekor kerana ayam dibela untuk kegunaan seisi keluarga dan kalau ayam dibiarkan melebihi 100 ekor, kawasan rumah sudah nampak padat dan sesak. So macam mana nak ternak ayam dalam skala besar? nak kena buat macam ayam daging ke? cam buat bansal panjang yg tertutup rapi? Dibawah saya menceritakan reka bentuk atau perkara yg perlu kita ada..
1. Reban induk.. ada yg buat terbuka dan ada yg buat tertutup(berjaring dan berpintu untuk memudahkan kawalan dan kurungan). Saiz reban induk ini haruslah dapat menampung jumlah induk yang diternak.. namun kita perlu memberi sedikit ruang tambahan untuk ayam ini tidor kerana resam ayam akan berebut tempat tidur yang dirasakan paling selamat.. reban induk perlu tinggi sedikit dan diletakkan palang2 untuk ayam bertenggek waktu tidor. sebaiknya ketinggian tempat bertenggek ini berbeza untuk membolehkan ayam tidor mengikut hairaki ke otaian mereka. Jika tidak, perebutan tempat tido akan berlaku dan ini menyebabkan ayam sering terjatuh dan cedera. Dibahagian bawah reban ini perlu bersih dan kalau boleh ditaburkan pasir atau habuk kayu.. ini kerana 70% ayam akan memerut bila dia tidor. Nak lagi bagus kita simen dan buat longkang supaya mudah untuk kita membersihkanya..
2. tempat untuk ibu ayam bertelur... selalunya kita jarang menyediakan tempat bertelur yang terbaik kerana kita sering berangapan ianya tidak penting dengan alasan ibu ayam biasanya pandai menyesuaikan diri..jadi kita pun buatlah bekasnya ala kadar sahaja..itulah kesilapan teknikal yg paling besar sekali.
Sekiranya kita mahu membiakkan ternakan kita, perkara terpenting adalah memastikan telur dalam keadaan yg baik untuk jaminan benih akan datang dan apabila telur ini menetas nanti penjagaan anak ayam juga perlu diberi perhatian.. Ayam2 induk yg kita ada sudah boleh berdikari dan mempunyai antibodi yg kuat tidak seperti anak ayam.. Tempat penetasan perlulah kalis air dan sedikit tersorok agak ibu ayam tidak terganggu ketika mengeram.. Kotak pengeraman perlulah diletakkan tinggi dan berperingkat untuk pilihan ibu ayam.
3. reban kecil untuk asuhan anak ayam dan anak ayam remaja, reban ini perlu dibuat untuk mengasuh anak ayam. Reban kecil ini cukuplah hanya bersaiz 2x4 kaki. Sekiranya mampu, buat sebanyak mungkin reban jenis ini kerana anak ayam perlu duduk didalam reban ini selama sekurang2 2 bulan sebelum dilepaskan. sekiranya produksi telur bertambah dan kita kekurangan reban, masalah akan timbul dan kesesakan akan menyebabkan lebih banyak anak ayam mati.
4. reban rawatan- reban ini untuk mengasingkan induk yang mempunyai simtom2 penyakit. ini dapat mengelakkan penyebaran penyakit dari ayam yg tidak sihat. Saiz reban sederhana dan ayam dikurung dalam sel-sel atau bahagian yang berasingan..(cam lokap) reban ini harus sentiasa ditutup dan jauh dari reban utama..
4. bekas tadahan air untuk kegunaan ayam sekiranya berlaku bekalan air teputus.. ayam sangat memerlukan air terutama pada musiam panas..
5. satu setor kecil untuk menyimpan segala peralatan, makanan dan ubat2tan..
6. lampu untuk menerangi pada waktu malam- lampu dapat menghindari kegiatan pencurian dan memudahkan pemantauan dilakukan..boleh diletakkan dipintu masuk or belakang reban.
7. incubator untuk bantuan penetasan telur ayam.. sekiranya ayam bertelur pada waktu musim tenkujuh biasanya peratusan ayam menetas menurun berikutan faktor cuaca.. masalah ini dapat diatasi dengan menetaskan telur ini di dalam incubator.
semua aspek diatas perlu ada walaupun kita ingin menternak ayam secara lepas atau separa lepas.. kita juga memerlukan perkara di atas sekiranya mahu menternak ayam kacukan selain dari ayam kampung..
1. Reban induk.. ada yg buat terbuka dan ada yg buat tertutup(berjaring dan berpintu untuk memudahkan kawalan dan kurungan). Saiz reban induk ini haruslah dapat menampung jumlah induk yang diternak.. namun kita perlu memberi sedikit ruang tambahan untuk ayam ini tidor kerana resam ayam akan berebut tempat tidur yang dirasakan paling selamat.. reban induk perlu tinggi sedikit dan diletakkan palang2 untuk ayam bertenggek waktu tidor. sebaiknya ketinggian tempat bertenggek ini berbeza untuk membolehkan ayam tidor mengikut hairaki ke otaian mereka. Jika tidak, perebutan tempat tido akan berlaku dan ini menyebabkan ayam sering terjatuh dan cedera. Dibahagian bawah reban ini perlu bersih dan kalau boleh ditaburkan pasir atau habuk kayu.. ini kerana 70% ayam akan memerut bila dia tidor. Nak lagi bagus kita simen dan buat longkang supaya mudah untuk kita membersihkanya..
2. tempat untuk ibu ayam bertelur... selalunya kita jarang menyediakan tempat bertelur yang terbaik kerana kita sering berangapan ianya tidak penting dengan alasan ibu ayam biasanya pandai menyesuaikan diri..jadi kita pun buatlah bekasnya ala kadar sahaja..itulah kesilapan teknikal yg paling besar sekali.
Sekiranya kita mahu membiakkan ternakan kita, perkara terpenting adalah memastikan telur dalam keadaan yg baik untuk jaminan benih akan datang dan apabila telur ini menetas nanti penjagaan anak ayam juga perlu diberi perhatian.. Ayam2 induk yg kita ada sudah boleh berdikari dan mempunyai antibodi yg kuat tidak seperti anak ayam.. Tempat penetasan perlulah kalis air dan sedikit tersorok agak ibu ayam tidak terganggu ketika mengeram.. Kotak pengeraman perlulah diletakkan tinggi dan berperingkat untuk pilihan ibu ayam.
3. reban kecil untuk asuhan anak ayam dan anak ayam remaja, reban ini perlu dibuat untuk mengasuh anak ayam. Reban kecil ini cukuplah hanya bersaiz 2x4 kaki. Sekiranya mampu, buat sebanyak mungkin reban jenis ini kerana anak ayam perlu duduk didalam reban ini selama sekurang2 2 bulan sebelum dilepaskan. sekiranya produksi telur bertambah dan kita kekurangan reban, masalah akan timbul dan kesesakan akan menyebabkan lebih banyak anak ayam mati.
4. reban rawatan- reban ini untuk mengasingkan induk yang mempunyai simtom2 penyakit. ini dapat mengelakkan penyebaran penyakit dari ayam yg tidak sihat. Saiz reban sederhana dan ayam dikurung dalam sel-sel atau bahagian yang berasingan..(cam lokap) reban ini harus sentiasa ditutup dan jauh dari reban utama..
4. bekas tadahan air untuk kegunaan ayam sekiranya berlaku bekalan air teputus.. ayam sangat memerlukan air terutama pada musiam panas..
5. satu setor kecil untuk menyimpan segala peralatan, makanan dan ubat2tan..
6. lampu untuk menerangi pada waktu malam- lampu dapat menghindari kegiatan pencurian dan memudahkan pemantauan dilakukan..boleh diletakkan dipintu masuk or belakang reban.
7. incubator untuk bantuan penetasan telur ayam.. sekiranya ayam bertelur pada waktu musim tenkujuh biasanya peratusan ayam menetas menurun berikutan faktor cuaca.. masalah ini dapat diatasi dengan menetaskan telur ini di dalam incubator.
semua aspek diatas perlu ada walaupun kita ingin menternak ayam secara lepas atau separa lepas.. kita juga memerlukan perkara di atas sekiranya mahu menternak ayam kacukan selain dari ayam kampung..
No comments:
Post a Comment